Strona główna » Rooms » Śniadania z regionalną nutką

Śniadania z regionalną nutką

Pyszne śniadanie na dobry początek dnia.

Nie bez powodu mądrość ludowa mówi „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem a kolację oddaj wrogowi”. To dzięki porządnemu śniadaniu mamy siłę na podejmowanie działań każdego dnia.

Szczególnie wtedy gdy dla Ciebie i dzieci zapowiada się  dzień pełen wrażeń i przygód trzeba zadbać o to żeby każdy nasycił się do woli. Przed wyjściem na narty, przed górską wycieczką a nawet przed słodkim leniuchowaniem przy basenie.

Smakowite śniadania

Będąc na feriach zimowych czy na wakacjach z dzieckiem trudno sprostać temu zadaniu, dlatego my zrobimy to za Ciebie. Codziennie przygotowujemy smakowite śniadania tak, żeby nawet największy niejadek mógł znaleźć coś dla siebie. Robimy wszystko, żeby każde śniadanie było smaczne oraz pełne naturalnych, świeżych składników – i co najważniejsze – wartościowe i zdrowe.

Nasze śniadanie pełne rozmaitości to:

  • wędliny i to nie byle jakie, sami pieczemy schab z dodatkiem czosnku i ziół, karczek i boczek z kminkiem i cebulą. Robimy też pyszny domowy pasztet z dobrej jakości mięs i jarzyn z nutką gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu,
  • ser biały z myślą o wegetarianach w dwóch wersjach – naturalny z mleka od Łysej (tak ma na imię nasza krowa), robiony każdego dnia na świeżo przez naszą Babcię i ten sam, ale rozrobiony ze śmietaną – smakuje bardzo dobrze na słodko z miodem i na ostro z pomidorem i sałatą;
  • do tego sery żółte z dziurami i bez dziur mocniejszy i łagodniejszy w smaku, do tego jeszcze oscypek wędzony od pani Małgosi  z sąsiedztwa z gospodarstwa ekologicznego!
  • u nas nie zabraknie jajek na twardo z majonezem lub bez posypane słodką papryką albo zupełnie naturalne,
  • podajemy zawsze coś na ciepło: z myślą o najmłodszych dzieciach parówki z dużą zawartością mięsa, kiełbaski, jajecznicę ze szczypiorkiem (i bez dla tych co nie lubią),
  • jest też dżem własnej roboty i nutella, płatki kukurydziane, miodowe krążki i kulki czekoladowe, dwa rodzaje jogurtu, mleko ciepłe i zimne,
  • oczywiście kawa i kakao dodatkowo dla  smakoszy kawa inka, na życzenie robimy również kawę z ekspresu,
  • żeby nie zabrakło witamin podajemy też sporo dodatków warzywnych latem z naszego ogródka sałata, pomidory, ogórki, zielenina i zioła najlepiej smakują z oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem, zimą wspieramy się przetworami z naszej domowej spiżarni: ogórkami kiszonymi, papryką i sałatkami warzywnymi,
  • i na koniec świeże pieczywo, przywożone do nas przez pana Jacka właściciela piekarni tylickiej, najczęściej w trzech odsłonach: białe, ciemne razowe oraz bułkowe, dodatkowo z możliwością upieczenia go w tosterze
  • oraz masło i domowy smalczyk – to osobliwość naszej kuchni z cebulką, jabłkiem i ziołami…
  • kilka rodzajów herbat (także owocowe).

Spróbuj sam i przekonaj się, że nasze śniadanie smakuje lepiej niż w domu!

Zobacz także