Do okoła świata z Tylickim Wzgórzem
BIESIADA PRZY OGNISKU – integracyjnie, tradycyjnie po tylicku
Poniedziałek 18:00-21:00 – Chata Grillowa nad pensjonatem.
– kiełbaski pieczone na ognisku, bigos z wędzoną śliwką, podlewany winem, smalczyk z cebulą i jabłkiem doprawiany czosnkiem i ziołami, dodatki.
Zapraszamy – w cenie pobytu.
TYLICZ BLIŻEJ TAJLANDII?
(dzień do ustalenia) 19:00 – 20:00 – Jadalnia pensjonatu.
– Pad thai z kurczakiem
– Pad thai z krewetkami
Kuchnia tajska na przestrzeni wieków kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej z północy i kuchni indyjskiej z zachodu..
Pad Thai. A tak bardziej po polsku, co to za potrawa? Pad Thai „smażone w tajskim stylu „to jedno z popularniejszych tajskich dań. Jego bazę stanowi makaron ryżowy, warzywa i aromatyczne przyprawy. Dodatkiem może być kurczak lub krewetki marynowane w słodko – kwaśnej paście padtahai. Danie jest znane i cenione na całym świecie, zaś w Tajlandii trudno znaleźć restaurację czy stragan, które nie mają go w swoim menu.
Dlaczego u nas? Zwyczajnie dla odmiany :) Spróbujecie?
Zapraszamy koszt 50zł/osoba dorosła (wybrane danie).
Dla dzieci pizza /koszt 20zł.
Regionalnie po góralsku
(dzień do ustalenia) 19:00 – 20:00 – Jadalnia pensjonatu.
– Golonka na kapuście
– Pstrąg z patelni na maśle
Golonka? Kontrowersyjny smakołyk. Polacy od wieków kochają golonkę. Choć uchodzi za przysmak każdego, prawdziwego mężczyzny, to ma również wielbicielki wśród kobiet. W rzeczywistości to bardzo delikatne, soczyste mięso jedynie w tłustej osłonce. Ma wiele zalet :). To bogate źródło kolagenu i elastyny, dodatkowo mięso golonki jest bogatym źródłem żelaza.
A ten smak… golonka marynowana w piwie, podawana z odrobiną chrzanu, w zestawieniu z zasmażaną kiszoną kapustą z naszej piwniczki – niezapomniany :)
Jeśli jednak jesteś zwolennikiem ryb, wybierz pstrąga.
Pstrąg to jedna z ulubionych ryb kuchni góralskiej. W czasie wypadu w góry to obowiązkowe danie, który każdy lubujący się w daniach rybnych powinien spróbować. Delikatne białe mięso ryby z górskiego stawu w połączeniu z delikatnym smakiem masła to prawdziwy rarytas.
Co wybierasz? Kolagen i żelazo ;) czy szum górskiego potoka?
Zapraszamy koszt 40zł/osoba dorosła (wybrane danie).
Dla dzieci burger wołowy w zestawie z belgijskimi frytkami i dodatkiem warzywnym /koszt 30zł.