Pyszne obiady z zieleniną z ogródka

Lekka, delikatna kuchnia, bez ostrych i sztucznych przypraw, dostosowana nawet do malutkich brzuszków.

Obiady w naszym Agropensjonacie to tradycyjna, polska kuchnia opartą na produktach z naszego ogródka i gospodarstwa takich jak warzywa, świeże mleko, sery i śmietana, zdrowa zielenina i zioła,.

Zupy

Podajemy tradycyjne, mało słone zupy bez Vegety i magi (te przyprawy stoją na stole dla tych co je lubią) odpowiednie nawet dla najmłodszych dzieci, takie jak pomidorowa z ryżem albo z makaronem, rosół, barszcz biały (specjalność naszej kuchni: delikatny barszczyk z czosnkiem, na serwatce) i czerwony z botwinką z ogródka. Jest też ogórkowa z ziemniakami i  jarzynowa z makaronem.

Małe dzieci lubią jeść mniejsze porcje i częściej, nie są w stanie zjeść dwóch dań na raz, ale nie rezygnuj z wykupywania dla nich porcji, żeby obiad był dobrze wykorzystany a mały brzuszek był zawsze pełny podajemy zupę wcześniej, o godzinie 13. Ta opcja sprawdza się nawet dla dorosłych :).

Drugie dania przyrządzamy w oparciu o przepisy pochodzą z tradycyjnej polskiej kuchni a w tygodniowym jadłospisie są bardzo zróżnicowane.

Dodatkiem do mięs pieczonych, duszonych i smażonych (albo gotowanych przy specjalnej diecie) są ziemniaki, ale podajemy również kaszę gryczana i jęczmienną i ryż.

Lepimy również pierogi – czasem całkiem sporo (są ruskie i z mięsem i z kapustą, z jabłkami a czasem w sezonie letnim także z borówkami). W środę najczęściej goszczą u nas kluski śląskie oczywiście po tylicku z gulaszem albo potrawką warzywną .

 

Do obiadu podajemy zawsze świeżą surówkę (z kapusty, z marchewki, buraków)  i kompot z sezonowych owoców, a zimą z naszych zapasów ze spiżarni.

Dodatkiem jest deser serwowany do obiadu, w postaci domowych wypieków lub sezonowych owoców.

Spróbuj naszych smacznych domowych obiadów przygotowywanych ze świeżych produktów!

Pyszne obiady z zieleniną z ogródka

Wczasy z dzieckiem w górach, w Tyliczu u Grzegorza